Zoetermeer: 079 - 3415034
Rijswijk 070 - 3360020
Voor afspraak kantoor Leens bel: 079-3415034
Contact

Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Huwelijk en geregistreerd partnerschap wat is het verschil?

Justum Advocaten krijgt vaak de vraag wat nu het verschil nog is tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. Deze verschillen zijn nog minimaal. Op 1 april 2014 trad een wet in werking waarbij een aantal verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap werd opgeheven.

Erkenning kind

De vader van een kind die met de moeder daarvan is getrouwd had automatisch ook het gezag. Erkenning was niet nodig. Had de vader een geregistreerd partnerschap dan moest hij het kind bij de gemeente erkennen. Eerst als dat was gebeurd was de man ook wettelijk de vader. Dit verschil is opgeheven.

Gezag na overlijden

De wetgever heeft ook gewijzigd de regeling met betrekking tot het gezag na overlijden van een van de ouders. Vroeger konden partijen bij de notaris aanwijzen wie het gezag zou krijgen over een kind na het overlijden. Dat is nu anders geregeld. Voortaan kunnen ouders in het gezagsregister bij de rechtbank aanwijzen wie na hun overlijden het gezag over het kind of de kinderen zullen hebben. Omdat niet alle ouders naar de notaris gingen om dit te laten vastleggen hoopt de wetgever met deze wijziging het aantal problemen te verminderen over het gezag na overlijden.

Uiteraard heeft de rechter altijd het laatste woord als het om het gezag over kinderen gaat.