Zoetermeer: 079 - 3415034
Rijswijk 070 - 3360020
Voor afspraak kantoor Leens bel: 079-3415034
Contact

Verhuizen? Alleen met instemming van beide ouders.

Als beide ouders het gezag hebben over hun kind moeten alle belangrijke beslissingen daarover worden genomen met instemming van beide ouders. In de praktijk geeft dit regelmatig aanleiding tot allerlei conflicten. Een voorbeeld hiervan is als een van de ouders bij wie het kind verblijft heeft, besluit om te willen verhuizen. Ook dat behoeft de instemming van de andere ouder.

Lange wachtlijsten en korte bedenktijd

Soms krijgt een ouder ineens na jarenlang op een wachtlijst te hebben gestaan, de mogelijkheid om per direct een woning te betrekken. Meestal geeft de woningbouwvereniging dan een korte termijn om te reageren. Wordt de huurovereenkomst niet binnen korte tijd gesloten, wordt die ouder weer op de wachtlijst gezet en kan het in de grote steden weer geruime tijd duren voordat hij of zij weer voor een andere woning in aanmerking komt.

Vervangende toestemming vragen bij de rechter

Er wordt in dat geval meestal direct toestemming aan de andere ouder gevraagd. Als die ouder de toestemming weigert, dan kan de verhuizende ouder vervangende toestemming bij de rechter vragen. Daartoe is die ouder wel genoodzaakt, omdat zonder die toestemming het kind niet zomaar met die ouder mee kan naar de andere woning. Deze procedure neemt de nodige tijd in beslag en duurt vaak langer dan de tijd die de ouder die wil verhuizen, heeft om de woning te accepteren.

Soms besluit de desbetreffende ouder dan om toch alvast te verhuizen en hoopt dan achteraf dat de rechter die vervangende toestemming geeft. Dit is echter heel riskant. In de rechtspraktijk wordt er in dit soort situaties verschillend geoordeeld, maar uitgangspunt is dat zonder de uitdrukkelijke instemming van de andere ouder het kind niet zomaar mag meeverhuizen.

Justum advocaten Zoetermeer en Rijswijk kunnen u rechtsbijstand verlenen

Voor vervangende toestemming gelden wettelijke criteria en is in de rechtspraktijk uitgemaakt aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Justum Advocaten Zoetermeer en Rijswijk kunnen u op dit gebied rechtsbijstand verlenen.